Home Zonnepanelen huren en vergelijken

Zonnepanelen huren en vergelijken

Het plaatsen van zonnepanelen is niet voor iedereen mogelijk. Het is namelijk een flinke investering waarbij je duizenden euro’s kwijt bent. Wil je echter profiteren van zonnepanelen zonder een hoge investering vooraf? Dan kan je kiezen om zonnepanelen te huren. Meerdere partijen zoals Zelfstroom, HalloStroom en Solease kunnen jou hierbij helpen. Je huurt de zonnepanelen voor een vast bedrag per maand en je profiteert vanaf dag 1 van een lagere energierekening. Het verschil tussen huren en kopen hebben wij ook voor je op een rijtje gezet in deze blog.

De beste aanbieders

Waarom zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren is lang niet voor iedereen. Het is voornamelijk interessant om je energierekening te verlagen terwijl je geen geld hebt om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen huren is vervolgens een alternatief voor hen die toch wat aan de energierekening willen doen. Zonnepanelen huren heeft natuurlijk ook zijn voordelen wat je hieronder kunt lezen. Verder is het interessant voor huishoudens met een hoge energieverbruik.

Waar moet je opletten bij zonnepanelen huren?

Als je op zoek bent naar een installateur om zonnepanelen te huren, let er dan op dat de offerte volledig is. Het is daarbij van belang om te weten wat de overname kosten zijn nadat het contract is afgelopen. Ook is het natuurlijk interessant om te weten hoelang je aan het contract vast zit. En wat gebeurt er als je het contract wilt ontbinden? Let verder op garanties, onderhoud, prijs, installatie en offertedatum. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Voordelen van zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren heeft ook zijn voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen eigen investering hoeft te doen. Je kan je geld in je portemonnee laten, want je huurt de zonnepanelen voor een vast bedrag per maand zoals afgesproken in het contract. Zo weet jij precies wat je maandelijks kwijt bent voor je energie en zonnepanelen. Verder profiteer je vanaf dag 1 van een lagere energierekening. Na de installatie werken de zonnepanelen direct. Tot slot heb je geen last van onderhoud. De zonnepanelen worden onderhouden door de aanbieder. Zelfs als er iets stuk gaat, dan komt de aanbieder langs om het voor je op te lossen. Na de installatie hoef je dus niets meer te doen.

Nadelen van zonnepanelen huren

Natuurlijk heeft zonnepanelen huren ook een aantal nadelen. Zo ben je zelf nooit de eigenaar van de zonnepanelen. De zonnepanelen blijven eigendom van de aanbieder. In de meeste gevallen kan je de zonnepanelen na 10 jaar overnemen voor een bedrag. Ook is het rendement lager en dus de terugverdientijd lager dan zonnepanelen kopen. Je bent immers een vast bedrag per maand kwijt aan de installateur/aanbieder. Tot slot is zonnepanelen huren op termijn duurder dan kopen. Het blijft echter goedkoper dan rechtstreeks stroom afnemen van een energieleverancier.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Moet ik een lening afsluiten?

Nee, je huurt de zonnepanelen voor een vast bedrag per maand. Je hoeft dus geen eigen investering te doen.

Wat kosten zonnepanelen om te huren?

De kosten zijn sterk afhankelijk van het bedrijf waar je zonnepanelen huurt en hoeveel panelen je afneemt. De kosten bedragen circa rond de €10 à €15 per maand voor 2 zonnepanelen. De kosten zakken echter bij afname van meerdere zonnepanelen.

Wat kosten 10 zonnepanelen huren?

De kosten variëren tussen de €45 tot €65 per maand.

Is zonnepanelen huren goedkoper dan kopen?

Nee, doordat je maandelijks een vast bedrag per maand kwijt bent voor het huren van zonnepanelen ben je meer kwijt dan kopen. Ook is het rendement en dus de terugverdientijd van kopen hoger.