Zonnepanelen Voordelen vs Nadelen

Zonnepanelen plaatsen is erg lucratief, maar wat zijn daadwerkelijk de voor- en nadelen van het plaatsen van zonnepanelen? In dit artikel brengen wij het voor je aan het licht om te beginnen met de voordelen. Heb je een aanvulling? Laat het ons weten!

Voordelen van zonnepanelen kopen

 1. Verlagen van de CO2-voetafdruk. Door zonnepanelen te plaatsen op je dak help je mee aan een groenere planeet. Ook weet je direct dat het 100% groene energie is. Als je dit vergelijkt met grijze stroom, dan scheelt dit circa 430 gram CO2 uitstoot per kWh. 
 2. Eigen stroom opwekken. Stroom dat je opwekt kan je ook direct gebruiken in je huishouden. Je hebt dus geen energie uit het energienet nodig. Dit is goed voor het milieu en je portemonnee. 
 3. Besparing op je maandlasten. Je eigen stroom opwekken heeft natuurlijk direct invloed op je energierekening. Doordat je geen stroom van de energieleverancier afneemt, betaal je ook niets. Hoe meer kWh jouw zonnepanelen opleveren, hoe lager jouw energierekening!
 4. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug. De kosten die je maakt voor het plaatsen van zonnepanelen verdienen zichzelf terug door de besparingen voor het opwekken van stroom. Hoe snel dit gaat is afhankelijk van de energieprijs en aantal zonnepanelen.
 5. Minder afhankelijk. Met zonnepanelen is het mogelijk om volledig zelfvoorzienend te leven. Je bent niet meer afhankelijk van het energienet. 
 6. Te veel energie kan je terugleveren. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, dan kan je dit weer terugsturen op het energienet. De energieleverancier geeft jouw een vergoeding per kWh. 
 7. BTW teruggave. Particulieren kunnen de btw terugvragen voor zonnepanelen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar jij je aan moet voldoen. Hiervoor verwijzen wij je graag naar de belastingdienst
 8. Waardestijging woning. Door het plaatsen van zonnepanelen is jouw woning direct meer waard. Zeker bij de verkoop van je woning krijg je significant meer geld voor je woning. 
 9. Vrijwel geen onderhoud. Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst is er vrijwel geen onderhoud nodig. Je kan af en toe de zonnepanelen reinigen met een doek, maar dat is het wel. De zonnepanelen doen hun werk automatisch. 

Nadelen van Zonnepanelen kopen

 1. Hoge investering. Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering. Wel zijn de kosten afhankelijk van aantal zonnepanelen en zijn er verschillen per aanbieder. 
 2. Terugverdientijd. Ondanks de hoge investering verdienen zonnepanelen zichzelf wel terug. Je moet echter wel rekening houden met een gemiddelde van 5 tot 7 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van de huidige energieprijs. Hoe hoger deze prijs is, hoe sneller de zonnepanelen zijn terugverdiend. 
 3. Meerdere zonnepanelen nodig. Gemiddeld levert een zonnepaneel 270 tot 320 kWh op. Verbruik je veel energie? Dan heb je meerdere zonnepanelen nodig om neutraal te zijn. 
 4. Uitstraling van je woning. Lang niet iedereen vindt zonnepanelen mooi. Bij een schuin dak zijn de zonnepanelen goed zichtbaar en dat moet je dan ook maar net willen. Bij een plat dak zie je de zonnepanelen niet of nauwelijks.